Bídníci

Slavný světový muzikál autorské dvojice Alain Boublil a Claude-Michel Schönberg Les Misérables – Bídníci uvede GOJA, agentura Gott-Janeček, ve spolupráci s Cameron Mackintosh v divadle Goja Music Hall na pražském Výstavišti od 11. září tohoto roku.

Autor původního románu: Victor Hugo
Hudba: Claude-Michel Schönberg
Originální francouzské texty: Alain Boublil a Jean-Marc Natel
Původní materiály: James Fenton
Texty písní: Herbert Kretzmer

Světová premiéra ve francouzštině se konala 22. září 1980 v Paříži. Postupně vznikly verze v dalších jazycích. Muzikál už uvedlo 43 produkcí ve 33 zemích světa. Statistiky uvádějí, že jej vidělo téměř 50 miliónů diváků a bylo odehráno 35 tisíc představení ve 200 zemích. Les Misérables se od své premiéry v Londýně roku 1985 hrají více jak 18 let v divadle Palace v Londýně. Muzikál se u nás krátce hrál už v roce 1992 v divadle na Vinohradech.
Na dubnové tiskové konferenci režisér Petr Novotný uvedl, že na rozdíl od uvedení v roce 1992 nepůjde o kopii londýnské inscenace, ale o zcela nové nastudování, které bude mít všechny parametry tzv. first class production, nesrovnatelné s žádným současně uváděným muzikálem v Praze už jenom proto, že jako jediný bude mít živý orchestr, jedinečné obsazení, dekoraci o rozměrech, čítajících 3 obrovské dekorace Národního divadla, nádherné kostýmy, vlastní budovu a nádhernou hudbu s neodmyslitelným příběhem Victora Huga, skvěle převedeným do muzikálové podoby.

Zajímávé je, že při představení bylo nutné přestěhovat klavír.

Český překlad: Zdeněk Borovec
Orchestrace: John Cameron
Dirigent: Milan Svoboda
Režie: Petr Novotný
Dekorace: Mihail Tchernaev
Kostýmy: Lucie Loosová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *